Pékesség

A szárított kovász felélesztése

2018. december 28. 15:15 - zsuapeklany

Avagy a szunnyadó ÉLET

Mivel azt szeretném, hogy minél többekhez jusson el a kovászos kenyér íze, ezért 2018. karácsony napján, amikor Dezsőke, az „anyakovászom” túltengett energiában, az jutott eszembe, hogy miért ne részesülhetne belőle több ember is, mint csupán csak az én családom. Ő már egyébként is bizonyított, sok jó kenyeret elkészített nekünk bioenergiáival és már majdnem egy éve életben van. :)

A Facebookra feltett felhívásomra sokan (rengetegen! – a szerk.) jeletkeztetek, nem is gondoltam ekkora érdeklődésre. :)

Szuper lenne, ha a lelkesedés sokáig megmaradna, ezért próbálom úgy leírni a dolgokat, hogy mindenki tényleg megtanulhassa a „mesterséget”.

Szóval hogyan éleszd fel a tőlem kapott kovászodat, amely jelenleg alvó állapotban van?

dsc_9108.JPG
1. Este öntsük fel egy befőttes üvegben (legjobb a 500 ml-es) a kovászt annyi langyos (kézmeleg) vízzel, hogy ismét elérje azt a súlyt, amennyi volt eredeti állapotában. A szárított kovász, amit adtam, fele annyi súlyú jelenleg, mint szárítás előtt volt.

2. A zacskikban 15-10 g kovászt adok és ugyanannyi vizet, tehát úgy 10-15 ml-t kellene hozzá adni (sima csapvíz jó, kivéve ha túl klóros, akkor előre kifolyatva, csak pár óra várakozás után). 

dsc_9109.jpg

dsc_9110.jpg

3. Egy éjszaka alatt a kovász feloldódik, homogén valaminek kellene lennie. Kicsit folyós, kicsit tésztás. Keverjük össze. Kb. 20-25 gramnyi trutyi lesz.

dsc_9118.jpg

4. Másnap reggel ezt a löttyöt öntsük át egy tiszta, meleg vízzel kiöblített (fertőtlenítés) másik befőttes üvegbe (legjobb a 500 ml-es vagy akár a 750 ml-es). Adjunk hozzá 100 ml langyos vizet és 100 gramm BL80-as búzalisztet.

dsc_9120.jpg

dsc_9123.jpg

4. Letakarva meleg helyen, hőmérséklettől (ideális a 26 fok lenne, de a 22-23 is jó) függően 8-12 órán át pihentetjük.

dsc_9137.jpg

Az üvegre szintjelző gumit tegyünk, hogy lássuk a folyamatot. Amikor szépen feléled, bubis lesz, illatozni kezd, duplájára nő, akkor vegyünk ki belőle ismét 25 grammot és etessük meg újra 100 gramm BL80-as liszttel és 100 ml vízzel.

dsc_9144.jpg

dsc_6020.JPG

A többit dobjuk ki, vagy adjuk más tésztához állományjavítónak.

dsc_6022.JPG

4. Az üveget mindig zárjuk le és tegyük meleg, huzatmentes helyre. A legideálisabb a 26 fok lenne neki, de a szobahőmérséklet is jó, csak a folyamat lassabb lesz. A szintjelző gumi most is segítség. Igy pihen ismét 8-10 órán át. Fontos lenne, hogy mindenképpen duplájára nőjön. Ha megnőtt, akkor jó, ha nem, akkor az idő letelte után is, de 24 óra után mindenképp vegyünk ki belőle 25 grammot, etessük meg újra 100 gramm BL80-as liszttel és 100 ml vízzel.

dsc_9114.jpg

5. Nagyon kellene figyelni, mikor buborékosodik, mikor növekszik. Érezz együtt vele :), figyeld. :) Ő egy élőlény, akinek figyelemre és gondoskodásra van szüksége (Ez semmi ezoterikus duma, hidd el! Pure biológia. :) – a szerk.)
Amikor duplájára vagy akár háromszorosára növekedik, már készen is áll a bevetésre, lehet vele dagasztani. Ha nem, akkor még növekedésre lenne szüksége.

6. Érettségét és alkalmasságát tesztelhetjük úgy, hogy egy pohár vízbe beletéve egy pici darabot belőle, az a benne lévő buborékok miatt úszni fog a vizen. Ha lesüllyed, még érnie kell!

7. Tehát másfél, vagy két és fél nap alatt aktív kovászt kapunk ebből a szunnyadó, száraz kovászból.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pekesseg.blog.hu/api/trackback/id/tr1114516326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása